WINELOVER ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ BY ADDABLICIOUS

WINELOVER ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ BY ADDABLICIOUS

Στη Νάουσα μας άνοιξαν τους ορίζοντες του Ξινόμαυρου οι οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος.

Είχαμε την τύχη να συμπέσει το 3ήμερο το Αγ. Πνεύματος με τις Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων 27-28 Μαΐου 2018 κι έτσι ανηφορήσαμε στη Νάουσα που μας καλοδέχτηκε φορώντας τα ανοιξιάτικά της χρώματα.

Οι ροδακινιές και οι κερασιές έτοιμες να χαρίσουν  τα κόκκινα φρούτα τους στη φετινή σοδειά, ενώ στα αμπελοτόπια της περιοχής που απλώνονται στις πλαγιές και τα πεδινά της Νάουσας οι εργασίες για το θερινό κλάδεμα συνεχής, εργασία σημαντική για την τελική ποιότητα των σταφυλιών.

Η Διαδρομή του κρασιού της Νάουσας προσπαθήσαμε να περιλαμβάνει τα κτήματα και οινοποιεία των Δαλαμάρα, Φουντή, Χρυσοχόου, Κυρ-Γιάννη, Θυμιόπουλου, το οινοποιείο Μπουτάρη και την ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα.

Τα περισσότερα οινοποιεία κι ειδικότερα όσα είναι μέλη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος είχαν φροντίσει να έχουν ανοιχτές πόρτες για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους!

Μείναμε στο Esperides Spa Hotel που είναι χτισμένο μέσα σε ένα καλλιεργούμενο αγρόκτημα 4,5 στρεμμάτων, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας. Το ήσυχο περιβάλλον και η απαράμιλλη θέα προς τον κάμπο συνθέτουν ένα σκηνικό αρμονίας και χαλάρωσης, ιδανικό για οινοτουριστικές αποδράσεις. Ο φιλόξενος και χαμογελαστός κος Δημήτρης μας δώρισε και οδηγό για τα αρχαιολογικά αξιοθέατα: Νυμφαίο, Σχολή Αριστοτέλη κα.

Γαστρονομικά κινηθήκαμε στα αξιοσημείωτα «Οινομαγειρέματα» μέσα στην πόλη της Νάουσας και στο «Χάραμα», γνωστό για το αγριογούρουνο και τα πιάτα που μπορεί να αναδείξουν και αναδειχτούν με ένα Ξινόμαυρο Ναούσης. Η κάβα του είναι ενδιαφέρουσα και μια έκπληξη για τον επισκέπτη.

Ενώ για βόλτα πήγαμε στο άλσος του Αγ. Νικολάου – μόλις 2 χλμ έξω από τη Νάουσα. Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Είναι ένας τόπος που προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες με αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτροφείο θηραμάτων, τεχνητή λίμνη με πέστροφες, καφεστιατόρια κα.

Στο κτήμα Φουντή τίμησαν τους καλεσμένους έχοντας ανοίξει παλιές φιάλες 2006, 2005, 2001 κι ακόμα 1998 που ήταν μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία. Πρόκειται για μια σύγχρονη οικογενειακή μονάδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού από το 1992. Από εκεί φύγαμε παίρνοντας μαζί μας την περίφημη Ναουσαία τους, παλαιάς κοπής, απολαυστικό Ξινόμαυρο με τυπικότητα, προσωπικότητα και δυνατότητες παλαίωσης. Ένα κρασί το οποίο υποδηλώνει ξεκάθαρα στο ποτήρι, την προέλευση του και ένα παλαιωμένο τσίπουρο που μπορεί να συναγωνιστεί παλαιωμένα single malt ουίσκι προέλευσης.

Στο χώρο γευστικών δοκιμών του οινοποιείου Δαλαμάρα είδαμε τις εξαγωγικές σφραγίδες και τα βαρελάκια μεταφορών που φτάνουν και παλιότερα του 1840 που ξεκίνησαν κι οι ίδιοι την οινοποιία με τον πρώτο ιδιόκτητο αμπελώνα τους, ενώ  κος Γιάννης μας μίλησε για την ιστορία του πατέρα και παππούδων του κι ο Κωστής με τη Μαρία της 6ης γενιάς για τις νέες μεθόδους που ακολουθούν με τον Απόστολο Θυμιόπουλο στην περιοχή. Ο χώρος γευσιγνωσίας με ένα μεγάλο τζάκι και παραδοσιακούς καναπέδες και στην άκρη του το ρακοκάζανο.

 

Στο εντυπωσιακό κτήμα Κυρ-Γιάννη υπήρχε μουσική και η εκδήλωση του pink-nic για να τιμήσουν τα ροζέ τους (Ακακίες και Ακακίες Sparkling, Esprit du Lac και Παράγκα Flowers) μαζί με τη συνοδεία φρέσκων κερασιών από την περιοχή που απλόχερα κερνούσαν τους επισκέπτες, όσο υπήρχε αναμονή για την ξενάγηση στον κόσμο της Κυρ-Γιάννη. Εκεί ήταν εύκολο να ρωτήσει κανείς όλα όσα θα ήθελε να ρωτήσει για το ροζέ κρασί και δε τολμούσε όπως πως φτιάχνετε, από πού και πως παίρνει το χρώμα του, πως μπορούμε να το απολαύσουμε, αν είναι αντρικό ή γυναικείο κρασί …

Η παράδοση είναι έκδηλη στη Νάουσα αλλά κι η καινοτομία αρχίζει να δείχνει τους καρπούς της μέσα από τα ίδια τα κρασιά της και τη νέα γενιά. Τα μεγάλα κρασιά γίνονται στο αμπέλι και αυτό το ζουν και το αναπνέουν εκεί!

Ο chief editor γράφει: Η στήλη “Addablicious” για τους Goenius Fans από την Άντα (Ανδριάνα) Κυρκιλή, είναι μαζί μας και γράφει για τις οινοτουριστικές εμπειρίες της προσθέτοντας τη δική της «νοστιμιά» στο περιοδικό μας. Αυτό άλλωστε σημαίνει και το όνομα της στήλης της που προέρχεται από το όνομα Addable (πρόσθετη) + Delicious (νοστιμιά), δηλαδή ADDABLICIOUS!

Goenius_04 30.06.18 pages 6-10

https://issuu.com/sgeorgiadis/docs/goenius_04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *