ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2018

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2018

Παρά τις προκλητικές καιρικές συνθήκες αυτού του καλοκαιριού και τις βροχές εν μέσω τρύγου, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας παραμένοντας πιστοί στο θεσμό, διοργάνωσαν και φέτος (2018) για 14η χρονιά, τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ στην ευρύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Νεμέας!

Οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή της Νεμέας, αλλά και με δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την προβολή του κρασιού ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ που βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο, μια από τις πιο δυναμικές και φημισμένες ποικιλίες στον κόσμο, αλλά και την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στην περιοχή.

Οι goenius winelovers βρεθήκαμε εκεί και κοντά σε όσους οινοποιούς προλάβαμε το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου για να μας μπει καλά κι ο μήνας που αποδείχτηκε για άλλους υψηλά παραγωγικός και ιδιαίτερα απαιτητικός.

Βρεθήκαμε στις 10:00 στο Domaine Skouras – Κτήμα Σκούρα που είναι και λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα μέσα στην οινική ζώνη. Εκεί ο ίδιος αεικίνητος, φρέσκος, δυναμικός και με όρεξη μαζί με την ομάδα του μας υποδέχτηκαν για ξενάγηση στους χώρους τους οινοποιείου και για winetasting σε επιλογή από 16 κρασιά παλιάς και νέας εσοδείας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα οινογευσίας που διαθέτει το Κτήμα. Έχω τη χαρά πλέον να διαθέτω μια Magnum «Φλέβα» με την υπογραφή του στο άφθονο με Ν όνομά μου 😉 «Στην Ανδριάννα» λοιπόν!

Αξιοσημείωτη και εδώ η προσπάθεια οινοποίησης με Αμφορείς (τεχνολογικά σύγχρονους εδώ)  που φαίνεται να απασχολεί και να προκαλεί αρκετούς παλαιούς και νέους οινοποιούς σε όλες τις ζώνες της Επικράτειας με πάνω από 20 κρασιά ήδη στο Οινόραμα του 2017.

Πέρα από τον ρομαντισμό που εμπλέκεται στο δανεισμό αρχαίων τεχνικών, όπως αυτή με πήλινους αμφορείς (πιθάρια),  προσφέρει μοναδικές διαδραστικές ιδιότητες με το κρασί – εξουδετερώνοντας την οξύτητα, επιτρέποντας την ανταλλαγή οξυγόνου και με ανώτερη μόνωση, μεταξύ άλλων.  Έτσι το στιλ των κρασιών εστιάζει στην καθαρότητα του φρούτου και στην έκφραση του terroir.

Στο Οινοποιείο Λαφαζάνη δεν προλάβαμε την Βόλτα με Άλογα στον ιδιόκτητο Αμπελώνα μέχρι το Ναό του Ηρακλή, φροντίσαμε όμως να είμαστε έγκαιρα εκεί για μια «Ξενάγηση αλλιώς…» από τον ίδιο τον Σπύρο Λαφαζάνη μαζί με την οινολόγο του Μαριάννα Μακρυγιάννη με περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου για να δοκιμάσουμε κρασιά και αποστάγματα μόνο από τα βαρέλια και τις δεξαμενές  ενόσω σε διάφορα στάδια οινοποίησης για να δούμε μύτη αρώματα και τις χαρακτηριστικές γεύσεις του Aγιωργίτικου, μοσχοφίλερου και Syrah για το οποίο μας έκανε εντύπωση το έντονο άρωμα πιπεριάς εκείνη την ώρα που ήταν τόσο φρέσκο.

Στον περιβάλλοντα χώρο μουσικές από τον εναλλακτικό ραδιοφωνικό σταθμό «NOSTOS 100.6»  ήταν εκεί live, με rock και country διάθεση, παιχνίδια, συνεντεύξεις, διαγωνισμούς και πολλά άλλα! Άλλες εκδηλώσεις στο Οινοποιείο περιλάμβαναν: μυστικά για γλυκά με σταφύλι και πετιμέζι από τη chef Ντίνα Νικολάου και την Κυριακή για 5η χρονιά Τρύγος και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών.

Ανηφορίσαμε στο Κούτσι, ακολουθώντας την φιδωτή διαδρομή που χαρίζει εκπλητκικές θέες στους ορεινούς αμπελώνες και τις μικρές πεδιάδες της οινικής ζώνης της Νεμέας για να φτάσουμε πρώτα στη Gaia Wines και να μπούμε μέσα στα αμπέλια της. Ο τρύγος ήδη σε εξέλιξη κι εμείς για λίγο εκεί.

Στη συνέχεια περάσαμε στους χώρους της Οινοποιητικής, όπου ο συνιδιοκτήτης της Gaia και οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος με την ομάδα του μας ξενάγησαν στους χώρους τους παρόλο το πρόσφατο χτύπημα του που του προκαλούσε ακόμα έντονα εμφανή πόνο … Εμπνευσμένες γευσιγνωσίες με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής και καταπλητικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα από τα αμπέλια ήταν απόλυτα κατάλληλα για να ξεκουραστούμε και να ησυχάσουμε την πείνα μας.

Στη Gaia είχαν προβλέψει να προσφέρουν στους επισκέπτες 15% έκπτωση επί των αγορών κι έτσι κι εμείς φροντίσαμε εκτός από τις ετικέτες με Αγιωργίτικο να προμηθευτούμε “Thalassitis” Aσύρτικο – Βαρέλι και μια πολύ ευγενή προσπάθεια ρετσίνας τη “Ritinitis Nobilis”.

Λίγο πιο πάνω και μετά από χωματόδρομο που άφησε το μαύρο μου Σκαραβαίο … λευκό … φτάσαμε στη Semeli!

Εκπάγλου αισθητικής χώρος με τον κύριο Νασιάκο να περιφέρεται χαμογελαστός και προσιτός στο χώρο δίνοντας χώρο στην ομάδα του και την Οινολόγο του να μας κάνει μια από τις πιο κατατοπιστικές περιηγήσεις οινοποιείου που θα μου μείνει αξέχαστη για την καθαρότητά και τη μεστή πληροφορία που έδωσε για λευκές, ερυθρές και ροζέ οινοποιήσεις που έχω ακούσει έως τώρα. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι λόγω του ύψους και το επικλινές του εδάφους επιλέχτηκε η Semeli να χτιστεί εξαρχής σε 3 επίπεδα, ώστε να εκμεταλλεύεται την αρχή και τη χρήση της βαρύτητας για όλα τα στάδια της οινοποίησης. Ο κυριότερος λόγος αυτής της εφαρμογής είναι η ηπιότερη μεταχείριση του προϊόντος και η αποφυγή οξείδωσης λόγω μη καταπόνησης.

Εδώ μαγεύτηκα από το λευκό Aetheria (Malagouzia, Chardonnay) ενώ είχαν ενδιαφέρον πολλές παλιές και νέες ετικέτες επί συνόλου 17 του Οινοποιείου με δύο Νεμέες.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υποδοχής οι επισκέπτες είχαν πρόσβαση και μπορούσαν να δοκιμάσουν όλες τις ετικέτες του Οινοποιείου. Στο κελάρι που παρόμοια του δε βρίσκεις συχνά, νιώσαμε τη σταθερότητα στη θερμοκρασία και την ομορφιά του χώρου που διαφέρει από τα συνήθη κελάρια, σε λευκά χρώματα και με τα βαρέλια να είναι κοντά στο χώμα.

Να σημειώσουμε κάπου εδώ πως και το οινοποιείο Βρυνιώτη, που βρίσκεται στη Νεμέα είναι επίσης ένα από τα λίγα Ελληνικά οινοποιεία που εκμεταλλεύεται την υψομετρική διαφορά του χώρου δεξαμενών με το εμφιαλωτήριο για το στάδιο της εμφιάλωσης. Δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο να βρεθούμε εκεί, όμως είναι στα άμεσα σχέδια μας.

Μετά από τόση θέα και βουνό το RIVER PARTY ήταν η φυσική συνέχεια για σκιά μουσικές, BBQ λιχουδιές, σουβλάκια, παρέα και φυσικά τι άλλο κρασί! Mythic River Party στο Κτήμα Γκόφα. Δίπλα στο μυθικό ποταμό Ασωπό με τη μουσική των vanilla swings & metallaxis και τον ίδιο τον κύριο Γκόφα να φροντίζει όλοι οι επισκέπτες να είναι ευχαριστημένοι ανεβο-κατεβαίνοντας συνεχώς από το Οινοποιείο στο Ποτάμι και ανανεώνοντας την κάβα για να ρέει άφθονο το κρασί.

Σουβλάκι δεν προλάβαμε … Ήμασταν τυχεροί όμως για το δώρο μιας μηλιάς στο χώρο. Τρίψαμε το μήλο στην μπλούζα κι απολαύσαμε μια δροσερή μπουκιά που μας δρόσισε κι ανανέωσε από την επερχόμενη κόπωση.

Η ώρα 18:30 -19:30 ήταν η πιο δύσκολη … Τι να πρωτοδιαλέξεις και τι να προφτάσεις να κάνεις ?!!
Να πάμε στο φίλο χρόνων Χάρη Τζαννή που βρισκόταν με το project του Bistrot Grecque στο Οινοποιείο Κορωνιώτη?

Να βρούμε το Γιάννη Καρβέλα και τους #Angrymen στο ξωκκλήσι του Αι Γιώργη «του δρακοκτόνου» με την εξαίρετη νέα οινολόγο Ευαγγελία Παλυβού κόρη του αγαπημένου για μένα κύριου Γιώργου Παλυβού, αφού ήταν ο πρώτος οινοποιός που γνώρισα και μαζί του η πρώτη μου δοκιμή κρασιών κάπου γύρω στο 2005(?!) σε ένα πέρασμα από τη Νεμέα.

Κάπου εκεί παρέδωσα  … κι ο Σπύρος «με πήρε από το χέρι» να πάμε μια βόλτα homage από το Κτήμα Παλυβού γιατί απλά δεν τους προλαβαίναμε για τη γευσιγνωσία συλλεκτικών κρασιών του Κτήματος.

Με χαμηλή ταχύτητα και ανοικτή οροφή στην Εθνική οδό, νηφάλιοι, γεμάτοι χαμόγελα και εικόνες από τη μέρα δώσαμε υπόσχεση επιστροφής με τους συντρόφους μας και για περισσότερα οινοποιεία στις Ημέρες Νεμέας 2019. Στην υγεία μας !

αρχαιολογικού, πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και 7 προτεινόμενες εκδρομές που βοηθούν όσους αγαπούν τον οινοτουρισμό! Ανοίξτε το να δείτε προτάσεις όπως : «Ο γύρος της πόλης με ένα ποτήρι», «ο Λέων της Νεμέας», «Στις όχθες του μυθικού Ασώπου» κ.α.
http://www.corinthia.events/wp-content/uploads/2018/08/nemea-map-wineries.jpg

 

Δείτε το ολοκληρωμένο άρθρο εδώ:

Goenius, issue 05 30.09.2018 pages 20-27

https://issuu.com/sgeorgiadis/docs/goenius_05_sep_2018_final

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *