ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥΣ

Αλληλεγγύη, Ευγενής Άμιλλα, Όρεξη, Χαμόγελα, Πάθος, Μεράκι, Ευγένεια, Άποψη, Υπομονή, Επιμονή, Διαφοροποίηση, Ντοπιολαλιά.

Όλες Λέξεις και Αρετές που με οδηγούν κοντά στους Έλληνες Οινοποιούς και τον Ελληνικό Οίνο που με συγκινούν και με γεμίζουν χαρά κι όρεξη για δοκιμή, ταξίδι, απόλαυση, γνώση, επικοινωνία, ανθρώπινη προσέγγιση. Από τις δυο μόνο βόλτες μου σε παρουσιάσεις και δοκιμές του τελευταίου 3μήνου 2018 αυτά τα λίγα και τα πολλά μου μένουν κι ελπίζω να σας τα μεταφέρω από όσα είδα και συγκράτησα από το Βορρά μας μέχρι το Νότο.

7/10/18 – Intercontinental Athens, Ετήσια Γευσιγνωσία Αίολος ΑΕ που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων Strofilia Wines – Αττική, Οινοποιείο Χατζηδάκη- Σαντορίνη, Κτήμα Καρυδά- Νάουσα, Κτήμα Παυλίδη- Δράμα, Κτήμα Σκούρα – Νεμέα, Οινοποιία Ντούγκου – Τέμπη, Κτήμα Αργυρού – Σαντορίνη, Anatolikos Vineyards – Ξάνθη, Ορεινοί Αμπελώνας Λαλίκου –  Ούζο Βαρβαγιάννη κα.

Στάθηκα στον Ανατολικό Βορρά μας – Ξάνθη και Καβάλα, δοκίμασα και συνομίλησα με τους Οινοποιούς και αποθανάτισα δοκιμή κρασιών από τον Προέδρου ΣΜΟΕ κο Θάνο Ντούγκου της ομώνυμης Οινοποιίας που βρίσκεται στην Ιτέα Τεμπών.

Τα κρασιά που Κώστα Λαλίκου προέρχονται από γαλλικές ποικιλίες, από αμπελοτόπια όμως που βρίσκονται στο Παγγαίο σε 750μ. υψόμετρο και το Οινοποιείο στην Καβάλα. Ποικιλίες όπως Viognier, Grenache rouge, Gewurztraminer, Cabernet, Merlot, Muscat Blanc, Tannat, Syrah και Sauvignon, καλλιεργούνται και συνδυάζονται με τοπικές ποικιλίες υπό τη μαεστρία και το ταμπεραμέντο του οινοποιού κάνοντας τη διαφορά στα αρώματα και τη γευστική παλέτα λόγω και του ξεχωριστού terroir της περιοχής.

Σαν παράδειγμα, στο trend των ροζέ, βρίσκουμε τον ήσυχο ημίξηρο οίνο Καβάλας “Variete Rose” από Grenache Rouge & Μοσχόμαυρο στο χρώμα αυτό του σολωμού ισορροπημένα γλυκό και φρέσκο με αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Εγώ τελευταία εντρυφώ στα Ασύρτικα της Ηπειρωτικής Ελλάδας κι έτσι στάθηκα στο Signal – Σινιάλο Λευκό ” απόδοσης 300κιλά/στρέμμα από υψηλά αμπελοτόπια στα 520 μ. Δε βγαίνουν τα ορυκτά της Σαντορίνης – διαθέτει όμως τυπικές οξύτητες κι είναι ένα πολύ ευχάριστο κρασί με πλούσιο στόμα και φρεσκάδα. Χαρούμενα με Αμεσότητα, Πολυπλοκότητα και συνάμα Ειλικρινή Απλότητα θα λέγαμε τα κρασιά του κου Λαλίκου που μου φαίνεται πως εκφράζουν την προσωπικότητα του ιδίου.

Ο Σάκης Νικολαίδης, υπήρξε και μαθητής των θείων μου Σταύρου και Φώτη Λίτσα στη Ξάνθη κι έτσι είχαμε κάτι ακόμα πιο προσωπικό να μοιραστούμε. Κάθισα αρκετή ώρα εκεί, και μπορώ να πω τα δοκίμασα όλα τα κρασιά του. Ο Αμπελώνας των αδερφών Νικολαίδη βρίσκεται στα Άβδηρα και θεωρείται ο βορειότερος παραθαλάσσιος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα. Βασική τους Επιλογή και Διαφοροποίηση η αναβίωση της τοπικής ποικιλίας Μαυρούδι. Η όρεξή τους και ο πειραματισμός τους συνδυάζει βιολογική καλλιέργεια και οινοποιήσεις σε αμφορείς.

Τι να πρωτοδιαλέξω να σας αναφέρω … θα ξεκινήσω από τα ιδιαίτερα και πιο υψηλής τιμής κρασιά τους «Natural Red 2016» Μαυρούδι Θράκης (60%) και Λημνιό με ελάχιστη στρεμματική απόδοση και μοναδική συμπύκνωση των χυμών στον καρπό. Ακατέργαστο, ζυμώθηκε σε αμφορείς και αφιλτράριστο εμφιαλώθηκε σε 1.000 μόλις φιάλες κλείνοντας στο μπουκάλι πολύ φρουτώδη αρώματα, έντονη οξύτητα που πιστεύουμε θα μαλακώσει και θα εξελιχθεί όσο περνάει ο καιρός και πλούσιο στόμα.

Και Πορτοκαλί?! «ORANGE NATURAL 2016» σε κλασικό συνδυασμό Ασύρτικου Μαλαγουζιάς και σε απόλυτη διαφοροποίηση και πειραματισμό 140 ημερών παραμονής με τα στέμφυλα σε αμφορείς με γηγενείς άγριες ζύμες. Αρωματικό, Έντονο, Ισορροπημένο μέσα από extremes! Ώριμα, καραμελωμένα φρούτα όπως βερίκοκο, λωτός, πορτοκάλι κ.α νότες ζύμης αλλά και μπαχάρια- κάρδαμο και μοσχοκάρυδο. Οι ειδήμονες αναφέρουν και νότες βρεγμένου χώματος και λευκού τσαγιού. Μια ποίηση …

 

Πώς να συνεχίσω … α εκεί που σηκώθηκαν τα φρύδια, γούρλωσα τα μάτια και συγκλονίστηκε ο ουρανίσκος μου! MV Μαυρούδι της ίδιας χρονιάς. Αν ζαλίστηκε ο Κύκλωπας Πολύφημος από Μαυρούδι τι να πούμε κι εμείς οι απλοί Δαβίδ αυτής της Γης …! Πολύπλοκο, βαθύ κόκκινο χρώμα – ρουμπινί με κόκκινα φρούτα, σοκολάτα, μπαχάρια και βανίλια και μέντα … απλά δοκιμάστε το και παλαιώστε το!

Σε άλλες νότες και στον ίδιο τόνο στα Οινοτικά by Wines of Crete (5/11/18) κυριαρχούσαν το Branding, Οργάνωση, Social Media, Αναπτυξιακή τροχιά, Οινοτουρισμός, Food Pairing, Συνεργασία και Συνέργια διάχυτη στο χώρο. Με παράλληλο στόχο να αναδείξουν όλες τις Κρητικές λευκές και ερυθρές ποικιλίες οι Κρήτες Οινοποιοί επιχειρούν! Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Δαφνί, Πλυτό και Malvasia di Candia  (λευκά) Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Λιάτικο και Ρωμέικο (ερυθρά)

τους κι ενθουσιάστηκα απόλυτα με αλφαβητική σειρά: Γαβαλά, Διαμαντάκη, Καραβιτάκη, Λυραράκη, Ντουράκη, Στραταριδάκη και στην πιο λιγότερο αναδειγμένη λευκή ποικιλία – το Δαφνί με εκπρόσωπο απόλαυσης το «Ψαράδες 2017» – Λυραράκης.

Το όνομά της ποικιλίας Δαφνί προέρχεται από το ομώνυμο φυτό της Δάφνης, λόγω της αρωματικής ομοιότητας με τον οίνο που παράγει. Διασώθηκε από την εξαφάνιση από την οικογένεια Λυραράκη, όταν την φύτεψε στον οικογενειακό αμπελώνα «Ψαράδες» (480μ. υψόμετρο) στην κεντρική Κρήτη κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Βοτανικός χαρακτήρας, φρέσκο, αναζωογονητικό στόμα και έντονα αρωματική επίγευση. 

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας με την παρέα των υπόλοιπων οινόφιλων και alumni winelovers δοκιμάσαμε τυριά και αλλαντικά Χαλκιαδάκη & Αφών Κασσάκη, σταθήκαμε να δούμε τα video Προβολής των οινικών και οινοτουριστικών διαδρομών και συμπέσαμε χρονικά με την επίσκεψη της Γενικής Διευθύντριας του Κτήματος Πόρτο Καρράς Υλιάνας Στέγγου συνοδευόμενη από τη Λένα Τσατσώνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Marketing του Κτήματος.

Δείτε το ολοκληρωμένο άρθρο εδώ:
Goenius, issue 06 01.01.2019 pages 6-12

https://issuu.com/sgeorgiadis/docs/goenius_06_01.01.2019

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *